Nieuws & acties

FIA: eerste studenten komend schooljaar aan de slag

11-06-2019 12:00:18

De gereedkoming van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen vordert gestaag. Komend schooljaar (2019-2020) zullen de eerste studenten van Lentiz (mbo) en InHolland (hbo) – de onderwijspartners binnen de FIA – gebruik gaan maken van de faciliteiten van het gebouw. 

Zo worden er proefmachines geïnstalleerd op de eerste etage van het pand: apparatuur die in reguliere voedingsmiddelen ook worden gebruikt. Leerlingen van Lentiz leren er omgaan met praktijksituaties. Studenten van InHolland gaan aan de slag met het sensorisch lab dat een plaats krijgt op de tweede etage in het FIA-pand. Ook het microbiologisch  en chemisch laboratorium worden ingericht, zodat ook daar komend schooljaar gebruik van kan worden gemaakt.

In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan de verdere voltooiing van het auditorium, de workshopsruimte en de instructieruimte voor voegtijdige schoolverlaters (derde etage). Het horecaconcept dat op de begane grond komt, wordt nog verder uitgedacht.

Positief is verder dat de Nederlandse Bakkerij Academie (NBA) en de Houwers Groep (hygiëne- en voedselveiligheidsinspectie) gaan aanhaken als FIA-partner. De gesprekken over de mogelijke komst van het IJscentrum naar de FIA verlopen constructief. De verwachting is dat er rond de zomer definitief uitsluitsel kan worden gegeven. De insteek van alle betrokkenen is om tot een deal te komen.

De (FIA) is de plek waar bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie elkaar ontmoeten en inspireren. Een unieke netwerklocatie, waar zaken worden gedaan en kennis wordt gedeeld. Maar ook een scholings- en praktijkplek waar jongeren worden getriggerd te kiezen voor een carrière in de foodsector. En waar mbo- en hbo-studenten samen onderzoek doen voor bedrijven. Het gat tussen foodtheorie en praktijk wordt gedicht, het imago verbeterd en carrièreperspectief verschaft.

De FIA telt vier etages en wordt gerealiseerd aan de Industrieweg in Vlaardingen, naast de vestiging van Royal Steensma. Beide gebouwen worden met een luchtbrug fysiek aan elkaar verbonden. Bovenin het nieuwe magazijn van Royal Steensma wordt het FIA Baking Center gerealiseerd: de proefbakkerij waar zowel studenten, FIA-partners als de proefbakkers van Royal Steensma gebruik van maken.